Kuchařka

Kuchařka z ostrova je moje prvotina. Trochu román, trochu deník, ale pořád hlavně kuchařka.

Nápad dát dohromady neuvěřitelné, zajímavé, obyčejné, ale hlavně moc dobré recepty ze Sardinie jsem dostala v podstatě ihned, jak jsme v Cagliari (hlavní město Sardinie) vystoupili z letadla a opustili letiště. Respektive s prvním soustem Culurgiones, těstovinových taštiček plněných bramborami šťouchanými s pecorinem, olejem a mátou. S každým dalším receptem jsem věděla, že by byla věčná škoda nepodělit se o ně. Začala jsem je shromažďovat, porovnávat, třídit. Kupovala jsem staré kuchařky, ptala se na recepty v restauracích, na trzích, rybářů v přístavu, pátrala na internetu, četla etikety, nutila rodinu, aby se mnou zajela ještě tam a tam a tam taky. Celé to trvalo bezmála tři roky. Roky plné objevů, zvratů, testování, ochutnávání, vaření. No, kde bych si na začátku pomyslela, že se na Sardinii pečou koblihy a kachna se zelím? Nebo třeba tvarohové buchty, dělá se kančí guláš a slepičí vývar…

Nakonec jsem věděla, že sto až sto dvacet receptů být v kuchařce musí. Nafotili jsme jich nakonec 105, do kuchařky se jich dostalo 101. Sto jedna je prvočíslo, a to určitě nosí štěstí, rozhodla jsem se, a rozdělila je do devíti kapitol.

Záměrně jsem se nesnažila vepchat recepty do klasického italského čtyřchodového menu: antipasto, primo piatto, secondo piatto a dolci. Struktura rozdělení je jasnější a umožnila mně zařadit do knihy i recepty, které mohou být stejně tak přílohou jako antipasto nebo primo piatto. Každou z kapitol – Nadrobeno (chleba), Ještě je čas (polévky), Srdcovka (Můj nejoblíbenější sardský recept), Vzpomínka na Vincenza (těstoviny), Křik racků (Ryby), Mami, hlavně rajčata! (zelenina), Mare o terra (maso), Země, město, rostlina zvíře (zvěřina) a Zavřená v cukrárně (Dezerty a sladká jídla) – doprovází ilustrace, krátká povídka i tématický text. Každý z receptů má svoji celostránkovou fotografii, mnohé i fotopostup.

Všechny recept jsem několikrát uvařila a jinak tomu nebylo ani při focení. Jsou dobré a jednoduše fungují.

Radost mám i z toho, že jsem z rejstříku udělala knihu v knize, je ilustrovaný, plný praktických informací a oživuje ho příhoda Na lásku.