NA LÁSKU

Sant'Anna Arresi, jedenáct hodin dopoledne. Stojíme v kamenném obchodě Prodoti tipici sardi a jeho majitel nám snáší modré z nebe, respektive nalévá malé panáky opojného likéru Mirto.
„Moje Mirto je nejlepší široko daleko. Možná ho mají v Conadu levnější, ale není tak dobré,“ říká a chce nám dolít kalíšky. Venku je 40°C, Mirto má 30% alkoholu, takže mávám protestně rukou, ale celkem zbytečně. Dostávám druhého panáka a je jasné, že ...moje italština se výrazně zlepší. Ve zvoláních, chvále a nadšení.



Utěšuju se tím, že myrta je bylinou lásky odedávna zasvěcená bohyni Venuši, takže vlastně piju na lásku. A takových příležitostí není nikdy dost...
Myrta obecná (Myrtus communis) je otužilý stálezelený keř. Mnohokrát jsem její větvičku přišpendlila na své šaty a zatím jednou jedinkrát svatebčanům na mojí/naší svatbě:-)))). Vzpomenu si na to pokaždé, když vyndám pěkně propečenou krkovičku z trouby, ona zavoní, všichni žasnou a hádají onu tajemnou ingredienci, která jí dala vůni i chuť. Myrta??? Díví se pak. A najednou v myšlenkách mizí kamsi dál...vzpomínají, jak si myrtou zdobili svá sváteční saka, svoje svatební šaty.

Na Sardinii jsem prožila mnohé. Ostrov mi hodně vzal, hodně dal. Myrta se díky ní stala jednou z mých nejoblíbenějších bylin. Hned vedle tymiánu, rozmarýnu, saturejky. Má bílé vonné květy s krásnými zlatými tyčinkami. Příjemně voní a je výtečnou kuchyňkou bylinou. Na Sardinii roste divoce snad na všech stráních.
Listy mohou nahradit vavřínové větvičky (bobkový list), mimo to se hodí do dušených jídel i polévek. Celými větvičkami můžete ovonět grilovaná masa nebo jimi pokrmy ozdobit. Na Sardinii se často griluje přímo na myrtovém dřevě, takže vůně prostoupí jídla dokonale nebo se celé větvičky přidávají ke zvěřině, do gulášů a jiných dušených pokrmů. 
Čerstvé listy se dají sklízet po celý rok, květy v létě a bobule později na podzim. (Bobule známé na Středním východě jako mursins se používají jako koření.).
Mirto je likér hořkosladké chuti. Z listů a stonků se vyrábí světlé Mirto (Mirto bianco), z bobulí pak známější červené Mirto (Mirto rosso). Tradičně bývá doslazované medem, někdy se ovšem používá i cukr.
Mirto je vynikající digestiv, používá se i k dochucování dezertů a nakládání masa, zejména pak zvěřiny, podobně jako víno.

Žádné komentáře:

Okomentovat